Ręka kobieca ze świeżymi liśćmi aloesu na drewnianym tle

Aloe vera to soczysty gatunek rośliny z rodzaju Aloe. Wiecznie zielona bylina, pochodzi z Półwyspu Arabskiego, ale rośnie dziko w klimacie tropikalnym, pół-tropikalnym i suchym na całym świecie. Uprawiana jest do celów rolniczych i medycznych.

Historia Aloe Vera

Roślina aloesu prawdopodobnie pochodzi z półpustynnych obszarów Afryki. Używali go wczesni Sumerowie, Egipcjanie i Grecy do gojenia ran. Aleksander, że Wielki rzekomo podbił śródziemnomorską wyspę Sokotrę, aby jego wojska mogły mieć zaufany zapas aloesu do wykorzystania w leczeniu ich ran.

Aloes był używany na przestrzeni dziejów w większości kultur; w medycynie ajurwedyjskiej, konwencjonalnych lekach chińskich i rdzennych lekach amerykańskich, by wymienić tylko kilka. Aloes został przywieziony do Ameryki przez hiszpańskich misjonarzy wieki temu, a jego stosowanie rozprzestrzeniło się ostatecznie na oba kontynenty.

Pierwsza współczesna praca naukowa na temat aloesu pochodzącego ze Stanów Zjednoczonych została wydrukowana w 1934 roku. Opisano w niej wykorzystanie całej aloesu do skutecznego leczenia wypadków popromiennych, oparzeń i zapalenia skóry w 50 udokumentowanych przypadkach.

Analiza chemiczna przeprowadzona w 1978 r. wykazała ogromną ilość aminokwasów, sacharydów, steroli (jak kortyzon), kwasu salicylowego (związanego z aspiryną) i lupeolu (środek przeciwbólowy i antybakteryjny).

Zastosowanie Aloe Vera

Zastosowanie zewnętrzne

Pierwsze zastosowanie aloesu było prawdopodobnie jako zewnętrznego środka w leczeniu ran i oparzeń. Sok z liści lub z liści jako całość może być również stosowany do leczenia ogromnego wyboru dolegliwości skórnych: zapalenie skóry, trądzik, alergie skórne, infekcje grzybicze, grzybica, opryszczka i gonty.

Zastosowanie wewnętrzne

Od czasów starożytnych aloes był również używany wewnętrznie jako środek moczopędny. Był on niegdyś kontrolowany przez FDA jako składnik preparatów przeczyszczających dostępnych bez recepty. Ich przyjęcie zostało wstrzymane w 2002 r. z powodu braku danych dotyczących bezpieczeństwa dostarczonych przez producentów.

Ugotowany sok z aloesu i skóry stosowano w leczeniu wrzodów i niestrawności oraz w celu zmniejszenia nadmiaru kwasu żołądkowego. Stosowano go również doustnie w leczeniu astmy, cukrzycy, epilepsji i zapalenia kości i stawów.

Zastosowanie kosmetyczne

Żel z aloesem jest najbardziej popularnym składnikiem kremów do pielęgnacji skóry i filtrów przeciwsłonecznych. Wykazano, że wyrównuje on poziom pH w naskórku. Wątpliwe jest jednak, aby nie miało to żadnego wpływu psychologicznego, ponieważ wykazano, że stosunkowo wyższe stężenie aloesu jest niezbędne, aby zapewnić mu jakąkolwiek korzyść.

Podsumowując

Odkryto, że aby składniki aloesu działały prawidłowo, muszą być wykorzystywane tak, jak w zakładzie. Wyizolowane związki nie mają identycznego efektu. To synergiczne połączenie pomiędzy aloesem różnych składników antyseptycznych i przeciwbólowych będzie wspierać pozycję tradycyjnych zielarzy. Przynajmniej jak dotąd, Matka Natura wydaje się być lepsza w mieszaniu substancji niż naukowcy.